Septum deviasyonu (burun eğriliği), burun orta hattındaki kıkırdak ve kemik yapıdan olan septum yapısının, sağa veya sola doğru eğilmesidir. Ya doğuştan olur veya sonradan travma sonucu gelişir.
Burundan nefes alma güçlüğü, ağız açık uyuma, horlama, sabah ağız kuruluğu gibi semptomlar verir.
Yaşam konforu üzerinde olumsuz etkisi ve oksijen az almanın vücut sistemleri üzerine negatif etkilerinden dolayı tedavi edilmelidir. Operasyon genellikle burun gelişimi tamamlandıktan yani 18 yaş sonrası yapılır. Ancak, bazen çocuk grupta da aşırı tıkanıklık durumlarında özel şartlarda yapılabilir.
Deviasyon Ameliyatı Nedir?
Burun eğriliği veya burun eti büyümesi günlük yaşam içerisinde pek çok şikayete sebep olmaktadır. Bu şikayetler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
Burun tıkanıklığı Ağız açık uyuma Horlama Boğazda kuruluk Sabah ağız kuruluğu Yorgun uyanma Kalıcı burun tıkanıklığı Üst solunum yolu enfeksiyonları Burun kanamaları Yüz ağrısı Uzun süreçte tedavi edilmeyen burun eğriliği problemi, vücudun yeterli oranda oksijen alımını engellemesi sebebi ile akciğer ve kalp problemlerine de neden olabilmektedir. Söz konusu şikayetlerin yaşanması durumunda kulak burun boğaz uzmanına başvurulmaktadır. Hastanın genel sağlık durumunun ve yaşadığı şikayetlerin değerlendirilmesi sonrasında burun spekulumu ile septum dokusu incelenmektedir. Ameliyat planlaması sürecinde çeşitli radyolojik incelemelerden de faydalanılabilmektedir.
Deviasyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun deviasyonu ameliyatı, her mevsim yapılabilir. Kapalı yöntemle, burun içeri-sinden girilerek yapılır. Yüzde ve göz çevresinde morluk şişlik oluşmaz.
Burun içi özel silikon tampon kullanılır. 48 saat sonra çıkarılır. Hastanede bir gün kalınır veya aynı gün içinde şartlar uygun olduğunda çıkarılabilir. Hastaların çok korktukları gibi ağrılı bir işlem değildir. Ameliyat sonrası, basit ağrı kesicilerle ağrı kontrolu sağlanır.
Deviasyon ameliyatı sonrası burunda şekil değişikliği olmaz.
Deviasyonu olan kişiler nezle grip durumlarında daha çabuk tıkanırlar, atlatmaları daha uzun sürer, sık sinüzit ve farenjit geçirirler.
Alerjik kişilerde, aynı şekilde deviasyon varsa burun tıkanıklıkları uzun süreli olur veya geçmez.
Deviasyon ameliyatlarında genellikle büyümüş olan konkalara (burun etleri) da müdahale edilir. Burun eti dediğimiz yapı, burun içe-risinde yan çeperde bulunan süngersi bir yapıdır.
Soluduğumuz havanın, ısıtılması ve nemlendirilmesinde rol oynar. Dinamik yapılardır ,ortam koşullarına göre büyür, küçülür. Değişken burun tıkanıklığı olan veya gün içinde değişiklik gösteren kişilerde burun eti sorunu olduğu söylenebilir.
Enfeksiyon (nezle, sinüzit), alerji, kimyasallar, kirli hava, sigara vs büyümesine neden olabilir. Bunlar kısa süreli tıkanıklıklar yapsa da zamanla kalıcı burun eti büyümesi sonucunu doğurur.
İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda, radyofrekans veya endoskopik küçültme yapılır. Bu işlem deviasyon ameliyatı ile bir-likte yapılabildiği gibi tek başına da olabilir.
Uygun kişilerde burun eti küçültülmesi radyofrekans yöntemiyle lokal olarak da yapılabilir. Çocukluk çağında burnun en arkasında geniz bölgesinde olan geniz eti (adenoid) ile karıştırılmamalıdır. Çocukluk çağı burun tıkanıklarında geniz eti ön planda sebepken, erişkinlerde daha çok deviasyon ve burun eti (konka) ön plana çıkar.